AVG 8.0 FREE Tester napsal:Na AVG 8.0.100 EN Free Edition mi dále vadí, nebo mne zaujalo:15. Pokud je uživatel přihlášený k nějakému účtu v počítači a spustí se naplánový test během jehož chodu se uživatel odhlásí a přihlásí, například jako jiný uživatel (netestováno, ale pravděpodobně i kdyby se znovu přihlásil jako ten stejný uživatel) test je ukončen. Pravděpodobně je ukončen v okamžiku odhlášení. Když se pak druhý uživatel přihlásí test nepokračuje, ani nezačne znovu od začátku (zaplať Bůh alespoň za tohleto). Nově přihlášenému uživateli se nezobrazí ani upozornění o nedokončeném testu.16. S předchozím bodem úzce souvisí skutečnost, že History-Scan result neobsahuje (narozdíl od toho na co jste byli uvyklí z AVG 7.5) vůbec žádné informace o parametrech testu, jehož výsledky vidíte před sebou. Pokud například otestujete adresář (neobsahující malware) a pak časem nevíte zda už byl otestovaný, tento log vám to neprozradí (nezobrazí cestu). Neinformuje ani o nedokončených testech!17. V minulosti jsem už psal o tom, že "Resident Shield Detection History" nelze vymazat, a stává se tak nepřehlednou.Tak si k tomu ještě přidejte situaci, kdy máte na počítači PUA (dle AVG). Taková položka se vám zobrazí v uvedeném seznamu a problém máte možnost vyřešit jen odstarněním, naštěstí pouze do "Virus Vault". Možnost přidat soubor do PUA vyjímek (u AVG: PUP Exceptions) zde chybý. Musíte jít do rozšířených nastavení, a vše provést ručně. Pro toho, kdo detailně nezná strukturu a názvy souborů ve svém počítači to může být horor. Při přidávání vyjímky se "hlavní okno nastavení" neminimalizuje a vy nevidíte v předchozím logu problematickou cestu k souboru. Musíte si s okny trochu pohrát, nebo trénovat paměť. Už vůbe nemluvím o situaci, kdy je tato cesta delší než šířka okna logu .... Toto vše se namáh psát (protože takhle většina normálních lidí přemýšlí) přesto, že pokud je rezidentní ochrana aktivní a vy se konečně doklikaté k problematickému souboru, spustí rezidentní štít a ten už vám nabídne přidání programu do vyjímek. Proceduru s okny jste absolvovali zbytečně a nemá cenu ji dokončovat. Tato možnost, přidávání vyjímek v rozšířeném rozhraní je tedy vhodná asi jen v případě zadávání položek z nějakého ověřeného White-Listu.U PUA které vezmete na milost, máte možnost (skrze opětovnou návštěvu rozšířených nastavení) zvolit která PUA nejsou nebezpečná, ať se nachází v jakékoliv cestě v/na PC. Kontrolují se kontrolní součty (dopad na výkon zatím nepozoruji), ale pozor musíte striktně dodržet jméno souboru, které je s takovým kontrolním součtem svázáno.Velmi nepříjemné je, že v seznamu "Resident Shield Detection History", jak už jsem se zmínil, položka dříve (před přidáním do vyjímek) detekovaného PUA stále setrvává. A tento seznam stále roste, nejde mazat, a je stále méně a méně přehledný. Až jednou kliknete na "Remove All" ... Vždy proto "Virus Vault" důkladně prohlédněte, než ho vymažete.Závěr:Pravděpodobně čtete můj poslední příspěvek věnovaný pouze AVG. Čas který jsem chtěl strávit upozorněním na chyby a vlastnosti tohoto programu vypršel. Hlavním důvodem proč jsem tohlé celé psal, bylo to že chci aby se vlastnosti dané aplikace změnily a vývoj probíhal rychleji. Jako neplatící uživatel nemám právo na nic, jako "alespoň registrovaný" bych měl právo přispět do AVG fóra - což jsem po jeho přehlédnutí shledal za strátu času a energie. Třeba jsem ovlivnil vás a někdo z vás si produkt časem koupí a jeho vývoj ovlivní. Mne neoslovil natolik abych o tom přemýšlel.V předchozím příspěvku "pokračování 3" jste viděli mou malou úchylku. Nejesem totiž schopný úplně věřit ochranným metodám AV firem a používat Internet naprosto bezztarostným způsobem tak jak bych rád. Vždy než se pro jedno "dlouhodobé" (předpokládám 1-1,5 roku, ale rád bych na 3-5 let) řešení rozhodnu musím vyzkoušet funkčnost. Součástí, ale pouze mého interního hodnocení, je i fakt zda mohu přispět k vývoji. Tím mám v případě AV programů na mysli zejména to, že bych rád aby vše co považuji za virus bylo jako virus také detekováno. Chci mít možnost zaslat vzorek a pokud se AV firmě zdá být v pořádku, a mě ne, tak mít možnost přidat ho na vlastní Black-List. V tomto směru ale AVG neuvažoval ještě nikdy. V minulosti (AVG 7.5) nebyl ve free verzi dostupný ani White-List.Pokud se pak stejně musím spoléhat na další aplikace, nebo nativní prostředky Windows, např. "Zásady omezení Softwaru (SAFER)", vždy uvažuji jednak o nalezení "perfektní apliakce pro všechno" a jednak o smyslu používání těchto speciálních apliakcí vůbec. Druhé téma většinou převáží a já se vrátím k "nativním prostředkům Windows" a "metodám pamatujícím Krále Klacka". Ty mě ještě nikdy nezklamaly a přitom vůbec nezatěžují systém. Problémem je pouze s "moderními webovými apliakcemi" které normální lidé využívají více a více, a jsou si jistí svou bezpečnostní ... čehož nejsem, jak jsem psal schopen ... Hlavně také s přihlédnutím ke ztrátě výkonu a funkčnosti při problémech (tedy obecně komfortu) takévých webových řešení. Například zavirovaný web bez antiviru může vypadat stále hezky, ale jak se do toho vmísí antivirus ... klidně i "děda Mrazík", nebo "Modrá Smrt".Proto abych se jednou mohl na nějakou aplikaci spolehnout, apliakci která bude nenáročná na výkon a bude fungovat tohle celé dělám. AVG by mohl mít ten potencál ...Pokud jsem vás svými názory zaujal, nebo vám pomohl v rychlejší orientaci jsem rád dvojnásob. To byl druhý, doposud nevyslovený, smysl "této zprávy o stavu AVG 8.0 Free Edition".Děkuji za vaši pozornost. tysi vuuul
1. | Adobe Acrobat Reader DC | 1 228 × |
2. | VLC media player | 1 004 × |
3. | AnyDesk | 753 × |
4. | Total Commander | 733 × |
5. | Pošta a kancelář | 658 × |
6. | Google Chrome | 630 × |
7. | CCleaner | 625 × |
8. | WinRAR | 601 × |
9. | DAEMON Tools Lite | 587 × |
10. | Asoftis IP Changer | 527 × |
1. | Burnout Paradise The Ultimate Box | 5 581 × |
2. | Adobe Acrobat Reader DC | 4 937 × |
3. | AnyDesk | 4 488 × |
4. | VLC media player | 4 253 × |
5. | Total Commander | 3 046 × |
6. | Pošta a kancelář | 2 868 × |
7. | DAEMON Tools Lite | 2 485 × |
8. | CCleaner | 2 434 × |
9. | WinRAR | 2 395 × |
10. | Google Chrome | 2 374 × |
1. | Adobe Acrobat Reader DC | 62 723 × |
2. | VLC media player | 58 932 × |
3. | AnyDesk | 53 422 × |
4. | Total Commander | 39 959 × |
5. | Google Chrome | 39 287 × |
6. | WinRAR | 37 740 × |
7. | CCleaner | 34 834 × |
8. | DAEMON Tools Lite | 29 514 × |
9. | Pošta a kancelář | 27 895 × |
10. | LibreOffice | 27 855 × |
1. | Total Commander | 733 × |
2. | Pošta a kancelář | 658 × |
3. | WinRAR | 601 × |
4. | Asoftis IP Changer | 527 × |
5. | IrfanView | 311 × |
6. | Driver Booster | 207 × |
7. | Advanced SystemCare | 148 × |
8. | Any Video Converter Free | 141 × |
9. | PhotoFiltre Studio | 126 × |
10. | FastStone Image Viewer | 101 × |
1. | Oracle VM VirtualBox | 16 × |
2. | Adobe AIR | 15 × |
3. | Microsoft .NET Framework | 14 × |
4. | Microsoft .NET Framework | 10 × |
5. | CD Keys | 8 × |
6. | B-branch | 8 × |
7. | Microsoft .NET Framework | 7 × |
8. | Python | 4 × |
9. | Flex 4.0 Personal Edition | 4 × |
10. | Software Ideas Modeler 32-bit Install | 3 × |
1. | Seznamy StB a SNB | 74 × |
2. | Sweet Home 3D | 64 × |
3. | ChanSort | 39 × |
4. | Calibre | 32 × |
5. | Room Arranger | 26 × |
6. | Jak psát dopisy | 5 × |
7. | Kombinátor | 4 × |
8. | PSČ - poštovní směrovací čísla | 4 × |
9. | Hair Studio - Vlasové Studio | 3 × |
10. | Ludvik | 3 × |
Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.