AVG AntiVirus FREE

Názor na software AVG AntiVirus FREE

• 20. 5. 2008 20:52

anonymní
    AVG 8.0 FREE Tester napsal:
    Na AVG 8.0.100 EN Free Edition mi dále vadí, nebo mne zaujalo:
    15. Pokud je uživatel přihlášený k nějakému účtu v počítači a spustí se naplánový test během jehož chodu se uživatel odhlásí a přihlásí, například jako jiný uživatel (netestováno, ale pravděpodobně i kdyby se znovu přihlásil jako ten stejný uživatel) test je ukončen. Pravděpodobně je ukončen v okamžiku odhlášení. Když se pak druhý uživatel přihlásí test nepokračuje, ani nezačne znovu od začátku (zaplať Bůh alespoň za tohleto). Nově přihlášenému uživateli se nezobrazí ani upozornění o nedokončeném testu.
    16. S předchozím bodem úzce souvisí skutečnost, že History-Scan result neobsahuje (narozdíl od toho na co jste byli uvyklí z AVG 7.5) vůbec žádné informace o parametrech testu, jehož výsledky vidíte před sebou. Pokud například otestujete adresář (neobsahující malware) a pak časem nevíte zda už byl otestovaný, tento log vám to neprozradí (nezobrazí cestu). Neinformuje ani o nedokončených testech!
    17. V minulosti jsem už psal o tom, že "Resident Shield Detection History" nelze vymazat, a stává se tak nepřehlednou.
    Tak si k tomu ještě přidejte situaci, kdy máte na počítači PUA (dle AVG). Taková položka se vám zobrazí v uvedeném seznamu a problém máte možnost vyřešit jen odstarněním, naštěstí pouze do "Virus Vault". Možnost přidat soubor do PUA vyjímek (u AVG: PUP Exceptions) zde chybý. Musíte jít do rozšířených nastavení, a vše provést ručně. Pro toho, kdo detailně nezná strukturu a názvy souborů ve svém počítači to může být horor. Při přidávání vyjímky se "hlavní okno nastavení" neminimalizuje a vy nevidíte v předchozím logu problematickou cestu k souboru. Musíte si s okny trochu pohrát, nebo trénovat paměť. Už vůbe nemluvím o situaci, kdy je tato cesta delší než šířka okna logu .... Toto vše se namáh psát (protože takhle většina normálních lidí přemýšlí) přesto, že pokud je rezidentní ochrana aktivní a vy se konečně doklikaté k problematickému souboru, spustí rezidentní štít a ten už vám nabídne přidání programu do vyjímek. Proceduru s okny jste absolvovali zbytečně a nemá cenu ji dokončovat. Tato možnost, přidávání vyjímek v rozšířeném rozhraní je tedy vhodná asi jen v případě zadávání položek z nějakého ověřeného White-Listu.
    U PUA které vezmete na milost, máte možnost (skrze opětovnou návštěvu rozšířených nastavení) zvolit která PUA nejsou nebezpečná, ať se nachází v jakékoliv cestě v/na PC. Kontrolují se kontrolní součty (dopad na výkon zatím nepozoruji), ale pozor musíte striktně dodržet jméno souboru, které je s takovým kontrolním součtem svázáno.
    Velmi nepříjemné je, že v seznamu "Resident Shield Detection History", jak už jsem se zmínil, položka dříve (před přidáním do vyjímek) detekovaného PUA stále setrvává. A tento seznam stále roste, nejde mazat, a je stále méně a méně přehledný. Až jednou kliknete na "Remove All" ... Vždy proto "Virus Vault" důkladně prohlédněte, než ho vymažete.
    Závěr:
    Pravděpodobně čtete můj poslední příspěvek věnovaný pouze AVG. Čas který jsem chtěl strávit upozorněním na chyby a vlastnosti tohoto programu vypršel. Hlavním důvodem proč jsem tohlé celé psal, bylo to že chci aby se vlastnosti dané aplikace změnily a vývoj probíhal rychleji. Jako neplatící uživatel nemám právo na nic, jako "alespoň registrovaný" bych měl právo přispět do AVG fóra - což jsem po jeho přehlédnutí shledal za strátu času a energie. Třeba jsem ovlivnil vás a někdo z vás si produkt časem koupí a jeho vývoj ovlivní. Mne neoslovil natolik abych o tom přemýšlel.
    V předchozím příspěvku "pokračování 3" jste viděli mou malou úchylku. Nejesem totiž schopný úplně věřit ochranným metodám AV firem a používat Internet naprosto bezztarostným způsobem tak jak bych rád. Vždy než se pro jedno "dlouhodobé" (předpokládám 1-1,5 roku, ale rád bych na 3-5 let) řešení rozhodnu musím vyzkoušet funkčnost. Součástí, ale pouze mého interního hodnocení, je i fakt zda mohu přispět k vývoji. Tím mám v případě AV programů na mysli zejména to, že bych rád aby vše co považuji za virus bylo jako virus také detekováno. Chci mít možnost zaslat vzorek a pokud se AV firmě zdá být v pořádku, a mě ne, tak mít možnost přidat ho na vlastní Black-List. V tomto směru ale AVG neuvažoval ještě nikdy. V minulosti (AVG 7.5) nebyl ve free verzi dostupný ani White-List.
    Pokud se pak stejně musím spoléhat na další aplikace, nebo nativní prostředky Windows, např. "Zásady omezení Softwaru (SAFER)", vždy uvažuji jednak o nalezení "perfektní apliakce pro všechno" a jednak o smyslu používání těchto speciálních apliakcí vůbec. Druhé téma většinou převáží a já se vrátím k "nativním prostředkům Windows" a "metodám pamatujícím Krále Klacka". Ty mě ještě nikdy nezklamaly a přitom vůbec nezatěžují systém. Problémem je pouze s "moderními webovými apliakcemi" které normální lidé využívají více a více, a jsou si jistí svou bezpečnostní ... čehož nejsem, jak jsem psal schopen ... Hlavně také s přihlédnutím ke ztrátě výkonu a funkčnosti při problémech (tedy obecně komfortu) takévých webových řešení. Například zavirovaný web bez antiviru může vypadat stále hezky, ale jak se do toho vmísí antivirus ... klidně i "děda Mrazík", nebo "Modrá Smrt".
    Proto abych se jednou mohl na nějakou aplikaci spolehnout, apliakci která bude nenáročná na výkon a bude fungovat tohle celé dělám. AVG by mohl mít ten potencál ...
    Pokud jsem vás svými názory zaujal, nebo vám pomohl v rychlejší orientaci jsem rád dvojnásob. To byl druhý, doposud nevyslovený, smysl "této zprávy o stavu AVG 8.0 Free Edition".
    Děkuji za vaši pozornost.

Komu to cpeš? Nech si rozumy na koledu, čeč. Nikdo to nebude číst, grafomane.

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.