AVG AntiVirus FREE

Názor na software AVG AntiVirus FREE

• 18. 5. 2008 23:38

AVG 8.0 FREE Tester (neregistrovaný)
    Na AVG 8.0.100 EN Free Edition mi dále vadí, nebo mne zaujalo:

14. PEKLO V POČÍTAČI, AVG CHRÁNÍ PŘED ZAVIROVANÝM WEBEM

Tak jsem dnes konečně narazil na stránky o kterých si rezidentní štít AVG myslí že obsahují zavirované položky, nebo odkazy. Nevím a ani jsem zatím nezkoumal zda je web opravdu zavirovaný, to není to důležité. Důležité je že způsob jakým mě AVG chránil to bylo PEKLO. Můžete se přesvědčit sami. Vím jistě že žádné citlivé údaje do Internetu nebyly odeslány a v paměti ani na disku po této zkušenosti žádný malware nemám. Můj stav v době "ohrožení":
    - AVG byl aktualizovaný, 2008-V-18 asi 20:00
    - WinXP SP3, Práce na počítači pouze s právy obyčejného uživatele
    - WindowsDefender (ten ale nereagoval, problém se ho netýkal)
    - IE7 + poslední aktualizace, Středně vysoká úroveň zabezpečení, Cookies zakázána, Vysoká úroveň blokování/filtrování automaticky otevíraných oken

Tak při tomto nastavení se mi nic nepřihodilo. Navštívil jsem adresu
    http://www.marigold.cz/item/windows-vista-je-spatny-system

Někteří z vás si možná říkají co stále proti tomu AVG mám. Odpověď je že vlastně nic. Už jsem se v minulosti párkrát spálil. Jsem zvyklý používat postupy a techniky které pamatují ještě Krále Klacka. A ty jsou bezpečné. Na vysvětlenou (platí pro IE7):

A. Pokud chcete například v IE7 úplnou bezpečnost (vynechávám otázku Cookies)nastavíte úroveň zabezpečení na "Vysokou". Pak můžete jen číst text a zobrazovat obrázky.
    B. Pokud potřebujete ještě stahovat soubory, normálně umístěné do web stránek a ne volané skriptem, jak se v poslední době rozmáhá, stačí z "Vysoké úrovně zabezpečení" slevit o "Povolit stažení souboru" a "Dotázat se na spouštění aplikací a nedůvěryhodných souborů". Teď vám funguje 70% webu. Možná nepatrně odlišně než jste zvyklí, ale funguje. Těch pár speciálních serverů si můžete přidat do "Důvěryhodných serverů", které doporučuji nastavit na "Středně vysokou" úroveň zabezpečení, nebo stejně jako v tomto bodě a navíc "Povolit aktivní skriptování".

Pokud by někdo z vás, ten pravděpodobně-zavirovaný web, chtěl navštívit (aby viděl AVG v akci) s co nejmenším rizikem, ale tak aby ještě byl zavirovaný obsah načítán ... asi by měl nastavit úroveň zabezpečení IE7 na "Vysokou" a pouze "Povolit aktivní skriptování", nbeo toto skriptování nastavit na "Dotázat se". Toto nebylo z časových důvodů ověřeno.

Teď ale to zásadní. Proč bych se měl spoléhat na nějakou antivirovou kontrolu, která mi akorát ztěžuje život a přidává vrásky? Není jednoduší prostě oželet návštěvu webů jejichž design-eři nedokáží pochopit co je to podstatné ... Nemám primárně nic proti antivirům, ale prostě se mi zdá jednoduší "ustrnout ve vývoji". Internet a Web obzvlášť je hodnotný pouze pro jeho obsah. A kvalita tohoto obsahu není na moderních technologiích závislá zase až tolik, kolik si mnozí myslí ...

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.