AVG AntiVirus FREE

Názor na software AVG AntiVirus FREE

• 16. 5. 2008 19:25

AVG 8.0 FREE Tester (neregistrovaný)
    Lidé vězte, že jsem autor několika příspěvků tady na Slunečnici. Co se antivirů týká vyslovil jsem konkrétně v diskusích

Nové AVG 8.0 předpovídá budoucnost. Revoluce v ochraně uživatelů?
    http://magazin.slunecnice.cz/clanky/nove-avg-8-0-predpovida-budoucnost/nazory/vse/

Jako "Nejsem nepřítel" názor na AVG 7.5

avast! 4 4.8.1195
    http://www.slunecnice.cz/sw/avast-4/diskuse/

Jako "avast! 4.8 Tester" názor na avast! 4.8.1169 HOME

Protože mám pocit, že jsem v minulosti AVG dost pomlouval (a ono si to zasloužilo) chtěl bych ho nyní naopak zase trochu vyzdvihnout.

V současnosti používám AVG Anti-Virus 8.0.100 EN FREE Edition. Pokud jste někdo četl o mých problémech s avastem! 4.8.1169 HOME a stabilitou systému ... Vězte, že mi právě běží počítač už třetí den, asi 50 hodin (s dvěma hibernacemi), prostě tak jak jsem zvyklý bez antiviru a zatím bez problémů. Za tu dobu se mi na pozadí už provedlo asi 5 testů celého počítače. V současnosti každých 15 hodin, zpočátku 5 a 10 ale to bylo moc často. Takže tomu kdo zvažuje AVG versus avast! mohu jednoznačně doporučit AVG. Přesto si dovolím upozornit na pár věcí které mi vadí, nebo jsou zajímavé:

1. AVG na první pohled zpomaluje systém více než avast! Ale pokud nastavíte prioritu automatického testu (Sheduled scann) na nízkou (Slow scan) ani si běžícího testu nevšimnete. Já při něm hraji i hry a žádné trhavé pohyby jsem nezaznamenal. U avastu! docházelo k mikro-nestabilitám každých asi 6 sec jen díky rezidentnímu štítu. Tento automatický test můžete pochopitelně také úplně zakázat.
    2. Nevím jestli je to normální, ale ještě jsem nezpozoroval žádnou viditelnou lištu (ani aktivitu) související s "Link Scannerem". Ale měl jsem už v minulosti podobný problém s "Web Security Guard" od Crawler. Asi tyto doplňky mají problém s IE7, nebo zabezpečením mého PC. Také asi používám nevhodné vyhledávací služby. Nemusím povolit "zobrazení výsledků vyhledávání v hlavním okně", nebo "povolit webům používat podokno vyhledávání", nebo něco jiného aby to fungovalo ...?!
    Pokud někdo znáte web-link kam by mne "Link Scanner" neměl pustit, nebo dotaz pro Google u kterého by se mělo zobrazit varování ... podělte se ať tuto službu mohu vyzkoušet
    3. Je pravda, že narozdíl od Avastu, je výbava AVG pro kontolu news a e-mailů zoufalá. Navíc pokud nepoužíváte POP3 protokol jste nahraní. Dobře zvažte, před instalací, zda budete chtít službu testování emailů od AVG používat. Když ji pak deaktivujete nejde vypnout zobrazování varovného hlášení. Musíte ponechat alespoň jedním směrem kontrolu aktivní aby se nezobrazilo varování.
    4. Již v předchozím bodě jsem zmínil, že nejde vypnout zobrazování varovných hlášení. V nápovědě se sice píše o "Ignore Faulty Condition", což znáte i z AVG 7.5 Free. Ale jak (velice mizerné) fórum k produktu AVG tvrdí ... jedná se o chybu nápovědy. Ve verzi AVG 8.0 Free tato funkce nemá být dostupná.
    5. V minulosti jsem označil AVG za antivirus který neumí najít viry. Nevím o kolik se know-how firmy AVG Technologies, oproti Grisoft, změnilo. Je fakt, že sloučení databází (virové a spyware) mohlo udělat hodně. Také mohli znalosti a definice dokoupit ... Zatím mě potkává stejná "smůla" jako v případě Avastu. Totiž, že jsem malware, ani exploit, nepotkal a nemohu tudíž říci niž bližšího o kvalitě ochrany před viry. Přesto, nebo právě proto, aby byl nějaký vývoj jsem povolil AVG shromažďovat informace o expoitech (Enable reporting of exploited websites to AVG).
    6. Na rozdíl od verze AVG 7.5 Free, která bez problémů zvládla pomocí modemu vytočit ISP, aktualizovat se a zase zavěsit, AVG 8.0 Free to nezvládá vůbec. I nastavovací dialog je nějaký divný. Vůbec nenabízí vybrat konkrétní "dial-up připojení". Naštěstí je v nastavení funkce, která umožňuje automatickou aktualizaci ihned jak je detekováno připojení do Internetu. Tak jsem dial-up deaktivoval. Ale pro toho z vás, kdo aktualizuje například modemem a jen občas ... bude asi velice nepříjemné oznámení o neprovedené naplánované aktualizaci. To je navíc doprovázeno zobrazením varování v oznamovací oblasti. Stejně nepříjemné varování bohužel obdržíte i pokud automatické aktualizace vypnete. Viz stížnost na nefunkční "Ignore Faulty Condition".

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.